Rambler's Top100
НОВОСТЬ

Благодаря отмене НКРЭКУ ночного тарифа для юрлиц рентабельность энергопоставок холдинга Ахметова достигла 100%

[09:00 15 февраля 2019 года ]

Бывший член НКРЭКУ Андрей Герус рассказал в Facebook как Комиссия дает возможность зарабатывать на поставках электричества.

Минулої пятниці у парламенті був круглий стіл по реформі роздрібного ринку електроенерегії. Я там підняв питання щодо відсутності інформації про погодинну оптову ціну електроенергії. На щастя, за наполяганням депутатів О.Домбровського та О.Бєльковоі це питання швидко вирішилося і такі погодинні ціни за січень вже оприлюднені. Тепер споживачі можуть бачити і розуміти, у які години вигідніше купувати/споживати електроенергію.

Але моє питання було не заради шуму і зради, а по причині великих проблем у реальному житті, які виникли для багатьох споживачів. Регулятором були відмінені багатозонні тарифи (нижчі вночі) — багато споживачів, які раніше перевели споживання вніч, понесли великі збитки.

Ось конкретний приклад. Підприємство ТОВ “Теплоенерго”. 97% споживання електроенергії відбувається з 23.00 до 06.00, тобто вночі. Раніше компанія користувалася трьохзонним обліком, із січня багатозонні тарифи відмінені. Але у підприємства є система АСКОЕ, яка забезпечує погодинний облік. Тобто є можливість рахувати ціни відповідно до погодинних цін оптового ринку.

Але компанія-постачальник “ДТЕК Дніпровські енергетичні послуги” (афілійована із “ДТЕК Дніпрообленерего”) не показала погодиних цін. Сам споживач у січні навіть не знав погодинних цін, бо їх ніде знайти було неможливо, а по-друге, “якщо підете до іншого постачальника, то якість послуг може погіршитися” — сказало місцеве обленерго.

Таким чином споживачу був виставлений єдиний тариф у всі години 1,62 грн за кВт-год.

Але ж 97% споживання електроенергії відбувалося у нічний час, коли ціна набагато дешевше (виділено на графіку).

Таким чином, при нормальній ринковій маржі постачальника 2%-3% у цьому конкретному випадку маржа ДТЕК-постачальника склала 40%-100%.

А для цього споживача ціна електроенергії різко виросла у порівнянні із груднем-2018р. Споживач поніс багатомільйонні збитки, скоріш за все, бізнес закриється, а працівники будуть звільнені.

А як же все гарно було представлено, скільки вигод для споживачів мало бути від реформи...

Саме такими, мабуть, наші “немонополісти” бачуть реформи — коли Ахметов на зростанні тарифів заробляє рентабельність 100% і його ніхто не регулює. І ця практична ситуація наглядно показує результат “реформ”, які так активно рекламують “немонополісти”. Ну і не будемо наівними, не будуть же монополісти адвокатувати реформи, внаслідок яких їх заробіток на тарифах може знизитися.

 

Добавить в FacebookДобавить в TwitterДобавить в LivejournalДобавить в Linkedin

Что скажете, Аноним?

Если Вы зарегистрированный пользователь и хотите участвовать в дискуссии — введите
свой логин (email) , пароль  и нажмите .

Если Вы еще не зарегистрировались, зайдите на страницу регистрации.

Код состоит из цифр и латинских букв, изображенных на картинке. Для перезагрузки кода кликните на картинке.

НОВОСТИ
АНАЛИТИКА
ДАЙДЖЕСТ
ПАРТНЁРЫ
pекламные ссылки

miavia estudia

(c) Укррудпром — новости металлургии: цветная металлургия, черная металлургия, металлургия Украины

При цитировании и использовании материалов ссылка на www.ukrrudprom.ua обязательна. Перепечатка, копирование или воспроизведение информации, содержащей ссылку на агентства "Iнтерфакс-Україна", "Українськi Новини" в каком-либо виде строго запрещены

Сделано в miavia estudia.