Rambler's Top100
НОВОСТЬ

Керівник порту “Южний” Ковшар заплатив посадою за непокору “Метінвесту”

[21:50 29 мая 2021 года ]

Деолігархізація, заявлена Президентом, закінчилася, не встигнувши розпочатися. Цього разу жертвою одного з найвпливовіших олігархів країни став в.о. директора МТП “Южний” Сергій Ковшар, звільнений 28 травня. Його звільнення пов’язують з нещодавньою ініціативою порту підвищити тариф на перевантаження залізної руди для групи “Метінвест”. Фактично Ковшар, намагаючись покращити фінансовий стан порту та підвищити його рентабельність, поплатився посадою за непослух найбільшому гравцю ринку.

Працівники порту обурені звільненням керівника. Стверджують, що він мало не перший директор, який дбав не про те, щоб задовільнити інтереси великих бізнес-груп, а про розвиток самого порту. І саме з цим пов’язана ініціатива підвищення тарифів на перевалку руди до ринкового рівня — $5,2 за тонну. У своєму листі до “Метінвесту”, який є основним гравцем на ринку залізної руди, Сергій Ковшар наводить обґрунтування свого рішення, що спирається на економічні розрахунки.  У ньому, зокрема, він наголошує, що збільшення додаткових робіт з переміщення вантажу групи “Метінвест”, додаткове зачищення складських площ для прийому вантажу, залучення додаткової техніки, призводить до збільшення собівартості робіт.

“Вказана ситуація не дозволяє у подальшому застосовувати існуючі ставки перевантаження. Застосування ставки перевантаження у розмірі 5,2 долари дозволить Підприємству компенсувати витрати, пов’язані із навантаженням малих партій вантажів, переміщення вантажів на складах та отримати мінімальний рівень рентабельності”, — йдеться у листі директора порту, який опинився у розпорядженні редакції.

 

Для групи “Метінвест” такий “демарш” став великою і неприємною несподіванкою. Всі попередні директори МТП “Южний” були куди більш лояльні до групи. І з кожним новим керівником ставки на переробку руди постійно зменшувалися. Так, під час керівництва Віталія Жуковського (грудень 2016-липень 2018) тариф складав $4,1 за тонну руди, за Анатолія Яблуновського (червень 2018 — листопад 2019) — $ 3,9, за Олександра Олійника (листопад 2019 — серпень 2020) — $ 3,4. Сергій Ковшар, який заступив на посаду у серпні 2020 року, тримав цю збиткову ставку. І працював доти, доки не заїкнувся про підвищення ставки на перевалку руди до ринкового рівня — $ 5,2.

 

Між тим навіть експерти стверджують, що нинішній тариф на перевалку залізорудної сировини — явно занижений, мало не вдвічі нижчий за ринковий. І нинішня кон’юнктура на ринку ЗРС дозволяє підвищувати ставку на переробку. Адже світові ціни на руду досягли історичного максимуму — понад $ 200 за тонну.

Доведення тарифу на перевалку руди до ринкових світових показників дозволило б вирішити чимало проблем порту. У виграші було б і саме підприємство, і Одеський регіон, і державний бюджет, куди йдуть відрахування. По суті, таке підвищення невигідне лише одній стороні — групі “Метінвест”. Попри публічні заяви про деолігархізацію, цей кейс доводить, що вони знову взяли гору.

Звісно, спроби обмежити вплив олігархів є: Мінфін ініціював законопроєкт щодо підвищення ренти за видобування руди. Очевидно, його просування та прийняття будуть блокуватися олігархами так само агресивно, як і спроби підвищити тариф на перевантаження ЗРС. Проблема в тому, що українські олігархи занадто глибоко пустили коріння в українські держпідприємства, надра, галузі економіки, знекровлюючи їх. Якщо не змінити ситуацію, то скоро Україна втратить усі прибуткові активи. Очевидний і найбільш ефективний шлях врятувати їх — віддати у концесію за ринковою вартістю. Це і стане реальним кроком до мінімізації впливу олігархів на національну економіку.

Добавить в FacebookДобавить в TwitterДобавить в LivejournalДобавить в Linkedin
[2021-05-29 22:04:17] [ Аноним с адреса 94.153.35.* ]

Пишут, пишут... Конгресс, немцы какие-то... Голова пухнет. Взять всё, да и поделить.

Что скажете, Аноним?

Если Вы зарегистрированный пользователь и хотите участвовать в дискуссии — введите
свой логин (email) , пароль  и нажмите .

Если Вы еще не зарегистрировались, зайдите на страницу регистрации.

Код состоит из цифр и латинских букв, изображенных на картинке. Для перезагрузки кода кликните на картинке.

НОВОСТИ
АНАЛИТИКА
ДАЙДЖЕСТ
ПАРТНЁРЫ
pекламные ссылки

miavia estudia

(c) Укррудпром — новости металлургии: цветная металлургия, черная металлургия, металлургия Украины

При цитировании и использовании материалов ссылка на www.ukrrudprom.ua обязательна. Перепечатка, копирование или воспроизведение информации, содержащей ссылку на агентства "Iнтерфакс-Україна", "Українськi Новини" в каком-либо виде строго запрещены

Сделано в miavia estudia.